Skiplinks

Der diesjährige

DoktorandInnentag

findet am 19.11.2019 statt. Weitere Infos gibt es hier.

Programmverantwortung

Dr. Susanne Elpers
Konzeptionelle Nachwuchsförderung Schwerpunkt Postdocs und Gleichstellung

+49 (0)441-798 2939

Dr. Julia Anna Matz
Konzeptionelle Nachwuchsförderung Schwerpunkt Promovierende und Internationales

+49 (0)441-798 4286

Renata Graw

Tel.: +49 (0)441-798 3003

Trainer (on parental leave)

Eric Ahlberg has been teaching English academic writing in German universities (previously Braunschweig and Hannover) for the last several years, including for graduates. The approach taken in his workshops and classes is that written language should not be an obstacle to understanding, but instead let your research stand out via clarity, accuracy and readability.

Born and raised in Toronto, Canada, Eric Ahlberg also studied and worked in journalism in Canada. He came to Germany in 2010 to study his MA in National and Transnational Studies/English philology at the University of Münster.

Eric will be on parental leave until February 2020 with no workshops of the programme english+ during this tme. After this you may contact Eric via email (eric.ahlylmwwbejmczrg[at]uhmc5ni-oldenburg.deovo1h (erihrop/c.i4tj1ahlberz1g@uni-oldenbur7iyg.de)) or come to his office hours where he offers a "Schreib-Sprechstunde".

english+

English Language Courses for Research Purposes

Im wissenschaftlichen Bereich und für die Forschung reicht das alltägliche Englisch oft nicht aus, sondern man benötigt hier in der Regel akademisches Englisch. Die Graduiertenakademie bietet mit english+ ein umfangreiches Programm zu allen Bereichen der englischsprachigen Wissenschaftskommunikation für die Nachwuchswissenschaftlerinnen und Nachwuchswissenschaftler aller Fachrichtungen der Carl von Ossietzky Universität Oldenburg an. Dies umfasst neben einem Workshop-Programm zu sprachlichen Grundlagen des Wissenschaftsenglisch auch verschiedene Angebote z.B. zum wissenschaftlichen Schreiben und zum Präsentieren auf internationalen Konferenzen. Die Inhalte der Workshops sind recht spezifisch, um sie direkt auch für die eigene Arbeit anwendbar zu machen.

Die Workshops bestehen aus speziellen Themen, die z.T. thematisch passend groupiert sind. Die meisten erstrecken sich auf einen Workshoptag, manche nur auf einen halben. Sie können alle Workshops des Programms besuchen, um sich umfassend weiterzubilden, oder auch nur einzelne, die Ihren Bedarfen entsprechen. Um eine Auswahl der Workshops zu treffen, die für Sie relevant sind, sind die detaillierten Workshopbeschreibungen weiter unten hilfreich. Sollten Sie weiterhin unsicher sein, ob ein Workshop Ihren Bedarfen entspricht, können Sie sich zudem für weitere Informationen an den Dozenten Erif4bc Ahlberg (eric.ahlbcgerg@un42zopi-6aoldejknburxbjcg.de0dbk) wenden.

Den meisten Nutzen haben Sie von dem Programm, wenn Sie derzeit an einem englischsprachigen Projekt arbeiten. In den meisten Workshops wird an Ihren mitgebrachten Texten gearbeitet, für manche werden Sie möglicherweise zur Vorbereitung um einen von Ihnen erstellen Text gebeten.

Alle Workshops werden von einem englischen Muttersprachler auf Englisch angeboten und richten sich primär an Nicht-Muttersprachler und Nicht-Muttersprachlerinnen.

Ausführlichere Informationen zu den Workshops und zum Coaching-Angebot finden Sie im Folgenden:

Academic Language Skills

These language skills modules will help you improve your general awareness and accuracy in chosen topics of grammar and vocabulary, specifically as it relates to academic English.

english+ workshop 1

• Academic Language - Grammar review

english+ workshop 2

• Academic Language - Vocabulary, register and academic tone
  • Academic Language - Typisch `Denglisch´?

Academic Writing Skills

Writing is the most important, yet challenging, skill for many researchers. These workshops will help clarify difficulties at different stages of the writing process, while focusing on clear and concise writing. Remember, it is best if you have some current writing to bring with you.

english+ workshop 3

• Academic Writing - Pre-writing, planning and structuring
  • Academic Writing - Reading strategies

english+ workshop 4

• Academic Writing - Better Sentences and Paragraphs
  • Academic Writing - Paraphrase, Summarize, Synthesize

english+ workshop 5

• Academic Writing - Writing about graphs, charts, visuals
  • Academic Writing - Writing Abstracts

english+ workshop 6

• Academic Writing - Editing, self-review, punctuation

Academic Presenting Skills

Presenting in front of groups, large or small, can be difficult. Doing it in English while maintaining an academic tone can be extra challenging. The aim of these workshops is to train you in just that: academic presentations in English, for international audiences. We will practice both how you talk about your research and how you present it visually. As a reminder, for best results in these workshops you should have your own current project or topic to apply the principles to.

english+ workshop 7

• Academic Presenting - Presentation techniques 1
  • Academic Presenting - Presentation techniques 2
  • Academic Presenting - Presentation techniques 3

english+ workshop 8

• Academic Presenting - Conference posters and PowerPoint slides

English "Schreib-Sprechstunde"

Darüber hinaus bietet der Dozent Eric Ahlberg eine "Schreib-Sprechstunde" an. Weitere Informationen finden Sie hier.

Webmaf/livster (linhvvnda.jauyyp3wch@uol5wqs.de) (Stand: 07.11.2019)